17 Ιουλ 2012

Χωρίς άδεια τα δύο μεγάλα γήπεδα!

perkizas_exo
Χωρίς άδεια λειτουργούν οι αθλητικοί χώροι των γηπέδων «Νίκος Πέρκιζας» και «Μάρκος Παπαδάκης» του Δήμου Χαλανδρίου, ύστερα από σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου.
Αιτία είναι οι ελλείψεις που εντόπισε η Β’ Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, κατά τη διάρκεια σχετικού ελέγχου που διενήργησε στα παραπάνω γήπεδα τον Μάρτιο του 2012. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, τυπικά οι συγκεκριμένοι αθλητικοί χώροι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από αθλητές και δεν θα πρέπει να διεξάγονται αγώνες ή οποιεσδήποτε άλλες αθλητικές συναντήσεις σε αυτούς.
Αντιδρώντας στην παραπάνω απόφαση, ο πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Χαλανδρίου «Ευριπίδης» Ηλίας Ντάβαρης, μιλώντας στην «Α» έκανε λόγο για «ασκήσεις επί χάρτου» δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένας αθλητικός χώρος στην πόλη.

Το ιστορικό της απόφασης

Πιο αναλυτικά, στις 12 Μαρτίου 2012 η Β’ Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διενήργησε έλεγχο καταλληλότητας του ανοιχτού γηπέδου ποδοσφαίρου - στίβου, του κλειστού γηπέδου μπάσκετ - βόλεϊ και του κλειστού κολυμβητηρίου της αθλητικής εγκατάστασης «Νίκος Πέρκιζας» του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς και του κλειστού γηπέδου μπάσκετ - βόλεϊ - χάντμπολ της αθλητικής εγκατάστασης «Μάρκος Παπαδάκης» βρίσκοντας «ατέλειες και ελλείψεις».
Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις αφορούσαν την ύπαρξη και λειτουργία του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, τη στατική αντοχή των κερκίδων, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής την έλλειψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας, τη μη προσκόμιση άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής από τον Δήμο, και άλλων στοιχείων «αναγκαίων για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων».
Η αρνητική εισήγηση της εν λόγω επιτροπής, μετά τη διενέργεια των ελέγχων, οδήγησε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη λήψη απόφασης μη χορήγησης άδειας λειτουργίας των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, στις 25 Απριλίου 2012. Αντιδρώντας στις παραπάνω αποφάσεις ο Δήμος Χαλανδρίου κατέθεσε αιτήσεις θεραπείας για την ακύρωση των παραπάνω αποφάσεων στις 25 Μαΐου 2012.
Ωστόσο, με νέα απόφαση της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Ιούνιο 2012, απέρριψε και τις αιτήσεις θεραπείας, με το σκεπτικό ότι «δεν έχουν αποκατασταθεί οι ατέλειες και οι ελλείψεις στις ανωτέρω αθλητικές εγκαταστάσεις» και άρα «δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές».

Τι απαντά ο Δήμος

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με τον πρόεδρο του «Ευριπίδη» Η. Ντάβαρη και αρμόδιους υπάλληλους των ανωτέρω αθλητικών χώρων, μας ενημέρωσαν ότι ήδη το ΝΠΔΔ προχώρησε στην αποκατάσταση των παραπάνω ελλείψεων, στο μέτρο του δυνατού. «Όσον αφορά το θέμα της ύπαρξης και λειτουργίας του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, στους αθλητικούς χώρους υπάρχει μονίμως γιατρός με τον απαραίτητο εξοπλισμό», σημείωσε ο κ. Ντάβαρης, υποστηρίζοντας ότι «επίσης, ήδη έχουμε παραγγείλει εξωτερικούς απινιδωτές, όπως μας ζητήθηκε». Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ζητούνται όλα τα παραπάνω από τους δήμους τη στιγμή που το Υπουργείο μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση».

Αναφορικά με το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στις εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως μας ενημέρωσε αρμόδια υπάλληλος, δημιουργήθηκαν κατάλληλοι χώροι σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του «Ευριπίδη» εξήγησε ότι «είναι δύσκολο να φτιάξουμε ράμπες σε κτίσματα που κατασκευάστηκαν πριν από 30 χρόνια», υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να τα χτίσουμε από την αρχή».

Όσον αφορά τη μελέτη πυροπροστασίας για τις εγκαταστάσεις του «Νίκος Πέρκιζας», σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο «αυτή ανατέθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία ζήτησε τα καινούργια σχέδια του γηπέδου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς το 2004 είχαν πραγματοποιηθεί μετατροπές στα παλαιότερα σχέδια, προκειμένου ο χώρος να γίνει ολυμπιακό προπονητήριο». Όπως εξήγησε η ίδια, υπάρχει παλαιότερη μελέτη πυροπροστασίας (χρονολογίας πριν από το 2004), ωστόσο πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω των προαναφερόμενων αλλαγών. Μάλιστα, έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση για την εξεύρεση των νέων σχεδίων από την πλευρά Γ.Γ. Αθλητισμού, αλλά, όπως είπε, πλέον η νέα μελέτη βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Πάντως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπάλληλο, «σε επικοινωνία που είχε το ΝΠΔΔ “Ευριπίδης” με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά την απόφαση μη χορήγησης άδειας για τα γήπεδα, οι ίδιοι μας είπαν να προχωρήσουμε σε αιτήσεις θεραπείας προκειμένου να καθυστερήσει η μη χορήγηση αδειών. Και τελικά τις απέρριψαν».

«Δεν θα κλείσουν αθλητικοί χώροι»

Πλέον, ο Δήμος προσανατολίζεται στην υποβολή νέων αιτήσεων για χορήγηση άδειας των παραπάνω αθλητικών χώρων μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων τροποποιήσεων. Ωστόσο, όπως με έμφαση υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Ευριπίδη», «μέχρι τότε δεν πρόκειται να κλείσει κανένας αθλητικός χώρος».
Ο ίδιος, τόνισε ότι οι εν λόγω αθλητικές εγκαταστάσεις λειτουργούν επί πολλά χρόνια, διερωτώμενος «γιατί έγιναν τώρα οι έλεγχοι».
Όπως είπε, στους χώρους αυτούς γυμνάζονται 10.000 άτομα και τόσα χρόνια «δεν υπήρχε κανένα θέμα», υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για τους αθλούμενους και τους θεατές. Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «κομματική πολιτική», αλλά και να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «ναι μεν θα προχωρήσουμε σε όλες τις δυνατές διορθώσεις, όμως οι αθλητικοί χώροι δεν πρόκειται να κλείσουν. Θα παραμείνουν ανοιχτοί».

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 16/7/2012