3 Σεπ 2015

Το Πολιτικό Μανιφέστο της “πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου”

Χαλάνδρι 26-8-2015

Η «πρΟΤΑση» είχε ήδη προϊδεάσει το αναγνωστικό της κοινό (με το Σχόλιό μας της9-8-2015) για εθνικές (πρόωρες) εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο.
Όχι, δεν έχουμε μαντικές ικανότητες, απλά τα γεγονότα πάντα οδηγούν σε εκτιμήσεις. Και μια τέτοια κάναμε και εμείς.
Έχουμε μπροστά μας, λοιπόν, την 3η μέσα σε 1 χρόνο εκλογική αναμέτρηση. Μια πολύ γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, μετά τη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου, με την οποία οι πολίτες αποδοκίμασαν τις προηγούμενες πολιτικές που αλυσόδεσαν τη χώρα με τους τοκογλύφους. Άκουσαν για «σκίσιμο των μνημονίων», για «ρήξη με τους ευρωπαίους που εκβιάζουν την Ελλάδα», για «αλλαγή της Ευρώπης», άκουσαν ότι «η Ελλάδα δεν πωλείται»…Άκουσαν πολλά, είδαν πολλά…λιγότερα…
Ακολούθησε το βροντερό και συντριπτικό (και παρ’ ολίγο καθολικό) Ο Χ Ι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο – ΚΑΙ αυτό – παρερμηνεύτηκε.
Με λίγα λόγια, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού πετάχτηκε στα σκουπίδια ΔΙΣ. «Δημοκρατία» το είπαμε το πολίτευμα; Τι είδους;
Ο Ελληνικός λαός προχώρησε πιο μπροστά από την πολιτική του ηγεσία και χωρίς φόβο εξουσιοδότησε την Ελληνική κυβέρνηση για μια λύση που δεν θα είχε τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων αποτυχημένων Μνημονίων 
Ας δούμε, εν συντομία, τι έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα:

Με 222 ψήφους «Ναι», η ελληνική Βουλή ενέκρινε το νέο μνημόνιο το οποίο μεταβάλει την Ελλάδα, επίσημα τώρα πλέον, σε αποικία, ή τουλάχιστον, σε μια χώρα που, εκτός του γεγονότος ότι  δεν είναι πια μια κυρίαρχη χώρα,  δεν έχει τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλες η χώρες της Ευρωζώνης ή της Ε. Ε.

Οι ευθείες συνέπειες αυτού του καταστροφικού μνημονίου για τον απλό θνητό έλληνα είναι:

- η απώλεια της νομοθετικής εξουσίας μέσα στη χώρα, αφού,
με την ψήφο του το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατήργησε το αποκλειστικό του προνόμιο και «όρισε» ως κυρίαρχη νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα μια επιτροπή που συστήθηκε στο ESM (Ταμείο Νομισματικής Σταθερότητας), με έδρα τις Βρυξέλλες, για να επιτηρεί την Ελλάδα.

- η απώλεια των δικαιωμάτων στα κρατικά έσοδα, αφού
όλοι οι πόροι από τη φορολογία ή από άλλες πηγές διοχετεύονται σε ένα εγγυητικό λογαριασμό υπό τον έλεγχο της Τρόικας, η οποία,  στη συνέχεια, θα χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος με τα ποσά που απομένουν μετά την εξυπηρέτηση του χρέους. Με απλά λόγια, το ελληνικό «κράτος» δεν μπορεί να διοχετεύσει οποιοδήποτε ποσό σε λογαριασμούς που δεν εγκρίνει η  Τρόικα.

- η απώλεια του  ελέγχου ορισμένων Διοικήσεων, αφού αρκετά υπουργεία θα είναι υπό τον έλεγχο της Τρόικας, όπως, π.χ., η στατιστική υπηρεσία και το ΣΔΟΕ υπό τη Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων.

- η απώλεια ελέγχου της κρατικής ιδιοκτησίας και των δημοσίων επιχειρήσεων.
Όλη η κρατική ιδιοκτησία μεταφέρεται στη δικαιοδοσία μιας επιτροπής που διορίζει και διευθύνει η Τρόικα. Θα πουληθεί εντός ορισμένης προθεσμίας, (που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30ετία) και οι εισπράξεις θα πηγαίνουν στην εξόφληση των δανειστών.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι:
-          η Κεντρική μας Τράπεζα είναι ιδιωτική και ξένη (!)
-          η κακή αρχή της εισόδου μας στο ευρώ με τη ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ του 340,75
-          ο αέναος, υπερβολικός και υπέρογκος δανεισμός των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας (ο οποίος πέφτει στις πλάτες των απλών ελλήνων πολιτών…)

οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα ακόλουθα δυσοίωνα και καταστροφικά δεδομένα – και όχι πια «σενάρια».

Οι οικονομικές συνέπειες του Μνημονίου:

  • Αν υποθέσουμε ότι οι στόχοι για την «ανάπτυξη» και τα «πρωτογενή πλεονάσματα» επιτευχθούν, το χρέος θα εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ.
  • Οι φόροι θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη. Ο ΦΠΑ στο 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά βασικά αγαθά, θα έχει σκληρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ και φορολόγηση των αγροτών αναμένεται να διπλασιασθεί.
  • Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί και όχι μόνο λόγω της μείωσης του ΑΕΠ. Μπορεί να αυξηθεί στο 27% ή ίσως ακόμη και μέχρι το 30%, ως αποτέλεσμα ειδικών μέτρων που προβλέπει η συμφωνία και των νέων φόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Τα εισοδήματα αναμένεται να μειωθούν. Οι συντάξεις θα μειώνονται σταδιακά μέχρι το 2018 (από 5 ως 25% καθαρά). Η εκτίμηση αυτή προϋποθέτει ότι τα πλεονάσματα-στόχοι θα επιτευχθούν. Αν δεν γίνει αυτό, θα εισαχθούν αυτόματες περικοπές.
  • Οι πραγματικές περιουσιακές αξίες θα καταρρεύσουν. Στα 5,5 περίπου χρόνια της κρίσης οι τιμές έπεσαν κατά 40-50%. Τώρα που το μνημόνιο υπαγορεύει πλειστηριασμούς σπιτιών (ακόμη και πρώτης κατοικίας) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η πρόσθετη προσφορά και το ξεπούλημα σε πλειστηριασμούς θα επιταχύνουν μια περαιτέρω δραματική πτώση των τιμών. Οι τιμές είναι πιθανό να πέσουν στο 20% της αξίας του 2008. Το καταπληκτικό είναι ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας όπως ήταν το 2008 εξακολουθεί να λαμβάνεται ως βάση φορολόγησης (αντισυνταγματικός ΕΝΦΙΑ –αναφερόμαστε σε αυτόν, μεταξύ άλλων, παρακάτω) !!!
  • Κάθε αγώνας κατά της φοροδιαφυγής έχει εγκαταλειφθεί. Παρά τα λόγια για δισεκατομμύρια που θα εισπράττονταν με την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αύξησε άμεσους και έμμεσους φόρους, επειδή γνωρίζει πως μπορεί να τους εισπράξει αυτόματα. Αλλά και έτσι τα κρατικά έσοδα μειώνονται. Με αλλεπάλληλους τιμωρητικούς (και «στοχευμένους» προς μισθωτούς και συνταξιούχους, θα λέγαμε) φόρους, η φοροδιαφυγή καθίσταται τακτική επιβίωσης.
  • Mετά την επίτευξη της συμφωνίας με το euro-german-group, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση, ύψους 26 δισ. ευρώ, από το νέο πακέτο στήριξης, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη δόση, η οποία θα καταβληθεί σε επιμέρους τμήματα, ελάχιστα (έως καθόλου) χρήματα θα κατευθυνθούν προς την πραγματική οικονομία .

Συγκεκριμένα, από την α’ δόση των 13 δισ. , τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα επόμενα 3 δισ. θα δοθούν σε δύο μέρη, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ, τέλος, τα τελευταία 10 δισ. θα διατεθούν – αφού προηγηθεί αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, τον προσεχή Οκτώβρη -  για την ενίσχυση των τραπεζών.

Όλα «τακτοποιημένα», λοιπόν… Πώς, όμως, θα γίνει ανάπτυξη; Είναι γνωστό ότι, όσο αυξάνεται η φορολόγηση μειώνεται η κατανάλωση, άρα μειώνεται η άμεση και έμμεση είσπραξη εσόδων…
Μάλλον εμείς δεν ξέρουμε τι μας γίνεται…
Και μάλλον είμαστε (εμείς και όλοι όσοι συμφωνούν μαζί μας) «κινδυνολόγοι» όταν υποστηρίζουμε ότι, με τέτοιο (και τόσο) χρέος, δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Και μέσα σε όλα αυτά, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, επίκειται άμεση, και «στοχευμένη» συρρίκνωση του ελληνικού δημοσίου (ώστε να αναζητηθούν «αναγκαστικά» κάποιοι «καλοί ιδιώτες - πατριώτες» που θα τους χαριστούν άνθρωποι – όχι όλοι – και υπηρεσίες), με απολύσεις εργαζομένων, περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας και εξαφάνιση των όποιων παροχών υγείας έχουν απομείνει.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι πραγματικό, σημαντικό αλλά και περίεργο, που ίσως δείχνει και τη σχέση του πολιτικού συστήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε από 170 βουλευτές. Το δεύτερο εγκρίθηκε από 192. Το τρίτο από 222! Κάποιος πρέπει να αναρωτιέται τι τρέχει εδώ. Πως γίνεται μια χώρα να καταστρέφεται και οι εκπρόσωποι του λαού της να θεωρούν ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν; Αυτό που συμβαίνει, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι το γεγονός ότι,  σε μια Ελλάδα που αφανίζεται από την ανεργία, το να είσαι βο(υ)λευτής αποφέρει ένα καλό μισθό (καθώς και πλήθος φοροαπαλλαγών, επιδομάτων υλικών «βοηθημάτων» κ.λπ. για τα οποία οι ίδιοι έχουν νομοθετήσει…). Αυτοί οι βουλευτές δεν θα κάνουν τίποτα που να θέσει σε κίνδυνο τον μισθό τους. Θα ακολουθήσουν τη κομματική γραμμή. Οι υπόλοιποι που κάθε φορά διαφωνούν, είναι βέβαιο ότι, γνωρίζουν πώς δε θα…διακινδυνεύσουν το μισθό τους, αφού…είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μας και δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανένα (κοινοβουλευτικό) πρόβλημα…

Και φτάνουμε στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, για την οποία, κρίνουμε ότι, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να τοποθετηθούμε χωρίς φόβο, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς παρωπίδες, όπως, άλλωστε, κάνουμε πάντα από το 2006, που ως συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» καταγράφουμε την πολιτική, κοινωνική και αυτοδιοικητική επικαιρότητα της χώρας.

Η «πρΟΤΑση» σαφώς και θα κάνει γνωστή τη θέση της για την ψήφο του ερχόμενου μήνα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα επιχειρήσει να πείσει, να επηρρεάσει ή να καθοδηγήσει σκέψεις και συνειδήσεις.
Αυτά, μακριά από εμάς.
Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου» λοιπόν, θα στηρίξει με τις ψήφους της τον εκλογικό συνδυασμό που:
  • Θα έλθει σε (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ) ρήξη με τους ΔΗΘΕΝ ευρωπαίους «εταίρους», ουσιαστικά με τους ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ
  • Θα ακυρώσει ΠΑΛΑΙΑ και ΝΕΑ μνημόνια
  • Θα ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ, χωρίς «αστερίσκους» και χωρίς εξαιρέσεις.
  • Θα σταματήσει τον πανάκριβο δανεισμό από τον λεγόμενο “ELA” που επιβαρύνει το συνολικό «χρέος» της Ελλάδος.
  • Θα επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις στην προ του 2010 κατάσταση (τουλάχιστον), με ταυτόχρονη κατάργηση των ανισοκατανομών μισθών και συντάξεων και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Θα συγκρουστεί με το εργολαβικό, «μιντιακό» και – τελικά – ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ κατεστημένο (φτάνουν πια οι εκβιασμοί των μεγαλοεργολάβων που λυμαίνονται όλα τα μεγάλα έργα και ας μπει ένα τέρμα στην εγκληματική τρομοκρατική εκστρατεία των ιδιωτικών ΜΜΕ – οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να απελευθερωθούν από την ομηρία)
  • Θα οριοθετήσει και θα νομοθετήσει ΑΜΕΣΑ ένα ΜΟΝΙΜΟ και ΔΙΚΑΙΟ φορολογικό σύστημα και θα τιμωρήσει τους ΧΡΟΝΙΟΥΣ και «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» φοροφυγάδες – Πληρωμή όλων των εκκρεμούντων και των έκτακτων φόρων από αυτούς που ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, δημιουργώντας, έτσι, εκτός των άλλων, ΚΑΙ το αναγκαίο συναλλαγματικό αποθεματικό.
  • Θα καταργήσει άμεσα φόρους και χαράτσια συνταγματικά παράνομα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος στις ήδη φορολογημένες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.
  • Θα σταματήσει ΑΜΕΣΑ κάθε συζήτηση ή συναλλαγή που αφορά σε πώληση (ή ενοικίαση) ελληνικής περιουσίας, δηλαδή περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στο κράτος (για τον απλούστατο λόγο ότι, αυτή την περιουσία την συντηρούν οι έλληνες με τους φόρους τους…)
  • Θα σταματήσει ΑΜΕΣΑ την «επιδρομή», την ασυδοσία και την εκμετάλλευση των πολυεθνικών στην Ελλάδα
  • Θα δημιουργήσει το πλαίσιο μέσα το οποίο όλοι οι έλληνες θα είναι ίσιοι μεταξύ τους και ίσιοι απέναντι στους νόμους (Άρθρο 4, παρ. 1, 2 & 5 του Συντάγματος της Ελλάδος)
  • Θα νομοθετήσει ΑΜΕΣΑ ώστε να αρθεί η βουλευτική ασυλία για να σταματήσει κάποτε η ατιμωρησία των βουλευτών και ο παράνομος πλουτισμός τους.
  • Θα νομοθετήσει ώστε να μειωθούν οι μισθοί όλων των κρατικών αξιωματούχων (βουλευτών, υπουργών, υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών κ.λπ.) στο ύψος του μέσου σημερινού μισθού ενός ειδικευμένου βιομηχανικού εργάτη.
  • Θα εξασφαλίσει την επάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
  • Θα καταθέσει ένα Ελληνικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της (Ελληνικής) Οικονομίας, με αύξηση των Δημοσίων επενδύσεων και μείωση των φόρων.

Είναι πιθανό να μας διαφεύγουν αρκετά από αυτά που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ και δεν έγιναν. Είναι αυτά ακριβώς που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. Προκειμένου να ανασάνει ο μέσος έλληνας και να σωθεί η ουσιαστική αλλά και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι, η Ελλάδα μετατρέπεται μέρα με την ημέρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο ψυχών, φτωχών, απαξιωμένων και βυθισμένων στην ανέχεια, τόσο πιο σύντομα θα σπάσουμε τα δεσμά των εσωτερικών και εξωτερικών τοκογλύφων – αρπακτικών.

Εναπόκειται στον ελληνικό λαό η αποδοχή ή όχι των μέτρων και των πολιτικών που αποφασίστηκαν ερήμην του. Και είναι στο χέρι των πολιτικών να εφαρμόσουν περαιτέρω τελεσίγραφα φτωχοποίησης  και κοινωνικού αποκλεισμού τους.
Η κοινωνική πλειοψηφία που θα πληγεί (αυτή η ίδια πλειοψηφία που πλήττεται κάθε φορά προς τέρψιν μιας ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ των «τζακιών») από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα εξόντωσής της, καλείται να παραταχθεί σε θέση μάχης για την απόκρουσή τους.

Η Ελλάδα δεν ενοικιάζεται, δεν πωλείται και δεν εξαγοράζεται.

Οι Έλληνες αποφάσισαν με το συντριπτικό ποσοστό του 61,31%,  Ο Χ Ι  στη μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο του νότου.
Και αυτό, αγαπητοί φίλοι, είναι ανεξάρτητο από το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Είναι απόφαση του ελληνικού λαού, πάγια, διαχρονική και ισχυρή.

πρΟΤΑση