23 Σεπ 2016

To META-OTA στηρίζει την κατάληψη στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

 Υπό κατάληψη και διαρκής Γενική Συνέλευση βρίσκεται από χθες Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη το Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής. Αιτία των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η διοίκηση του Συλλόγου και οι εργαζόμενοι είναι η πρώτη απόλυση εργαζόμενου που είχε προσληφθεί το 2010 από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και γίνεται στο Δήμο κατόπιν αποφάσεως της Δημοτικής Αρχής.

Να θυμίσουμε ότι το μνημονιακό μέτρο της απαγόρευσης των προσλήψεων που εφαρμόστηκε το 2010 είχε «παγώσει» την ολοκλήρωση διορισμού των επιτυχόντων, ωστόσο, δεν είναι λίγες οιΔημοτικές Αρχές που προχώρησαν στην πρόσληψη εργαζομένων από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών και των δημοτών που δημιουργούνται ακόμα και σήμερα από την τραγική έλλειψη προσωπικού.
Το άρθρο 20 του Ν.4325/2015, που άνοιξε το δρόμο για την πρόσληψη των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς των Δήμων που περιλαμβάνονται στους τελικούς πίνακες του ΑΣΕΠ και που δημοσιεύτηκαν μετά την 1/1/2009, δεν προσδιορίζει τι θα γίνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες.
Όταν νομοθετήθηκε η δυνατότητα πρόσληψης από τους προσωρινούς πίνακες, η διαδικασία για την αντικατάσταση αυτών που τελικά δεν συμπεριλαμβάνονταν στους οριστικούς θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (5-6 μηνών) και όχι μετά από 6 ή 7 χρόνια.
Οι εργαζόμενοι έπειτα από επτά χρόνια συνεχούς εργασίας έχουν αποκτήσει δικαιώματα, έχουν δημιουργηθεί βάσιμες ελπίδες ότι θα παραμείνουν στην εργασία και έχουν προγραμματίσει με αυτά τα δεδομένα τη ζωή τους. Δεν μπορεί να έρχεται σήμερα η πολιτεία που έχει αυθαιρετήσει, που καταπάτησε το δικό της θεσμικό πλαίσιο και χωρίς κανένα κόστος να τιμωρεί πάλι τους εργαζόμενους.
Μοναδική λύση σήμερα είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με τους προσωρινούς πίνακες, καθώς και η πρόσληψη όλων όσοι είναι στους οριστικούς πίνακες και δεν είχαν αναλάβει υπηρεσία.
Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής και καλεί τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού άμεσων κινητοποιήσεων με τους Συλλόγους – Μέλη της που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Η κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας που επινοεί το κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και να συμπιέζει τα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα τους, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μένει σε επίπεδο ανακοινώσεων ή ευχολογίου.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, 23-09-2016