20 Ιαν 2017

Μειώνεται στα 13 από 52 εκ. ευρώ η εισφορά των δήμων στο Λογαριασμό Εξυγίανσης ΟΤΑ

Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών Γ. Χουλιαράκη και Π. Σκουρλέτη, μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης του Λογαριασμού Εξυγίανσης των ΟΤΑ από 4% σε 1%, η οποία προέρχεται από μηνιαία παρακράτηση των τακτικών λειτουργικών δαπανών των δήμων.

Ο Λογαριασμός Εξυγίανσης έχει θεσμοθετηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δήμοι οι οποίοι κηρύσσονται επισήμως σε κατάσταση χρεοκοπίας, έχουν δηλαδή ενταχθεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης OTA. Σήμερα ο Λογαριασμός έχει αποθεματικό ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ.
Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα η παρακράτηση από τις τακτικές λειτουργικές δαπάνες των δήμων για την ενίσχυση του Λογαριασμού ανερχόταν στα 52 εκ. ευρώ κατ΄ έτος. Με τη μείωση του ποσοστού από 4% σε 1% οι δήμοι εφεξής θα καταβάλλουν 13 εκ. ευρώ. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται με την απόφαση αν το ποσό των 39 εκ. ευρώ θα επιστρέψει ή όχι στον λογαριασμό των τακτικών λειτουργικών δαπανών των δήμων, αν δηλαδή θα τους επιμεριστεί στο δωδεκατημόριο ή όχι.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ πρόσφατα έχει ζητήσει μεταξύ των άλλων οικονομικών αιτημάτων της, για το 2017 να μη γίνει παρακράτηση για το Λογαριασμό Εξυγίανσης.

Επίσης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ώστε ποσό 85 εκ. ευρώ, από αυτό που έχει συγκεντρωθεί στο Λογαριασμό να κατανεμηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια σε υπερχρεωμένους δήμους που κινδυνεύουν να μπουν στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Επίσης έχει προτείνει η χρηματοδότηση των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων αδυναμιών λειτουργίας τους, ύψους 20 εκ. ευρώ, να γίνει από το αποθεματικό του Λογαριασμού Εξυγίανσης και όχι με παρακράτηση των τακτικών λειτουργικών δαπανών των δήμων, όπως φαίνεται να προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών.