7 Μαρ 2017

Η "πρΟΤΑση" για τις επιτροπές για τις συμβάσεις έργων & προμηθειών (06.03.2017)

Χαλάνδρι 6-3-2017

Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών:
Ένα χρόνιο πρόβλημα, βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Αίτημα για άμεση τροποποίηση – συμπλήρωση του άρθρου 221 του Ν.4412/2016 που αφορά στις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης  με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, η τροποποίηση του σχετικού άρθρου είναι αναγκαία «προκειμένου να δοθεί νομικά η δυνατότητα στους Δήμους που δεν μπορούν να συγκροτήσουν επιτροπές δημοπρασιών από τεχνικούς υπαλλήλους, να δημοπρατούν τα έργα τους με επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν υπάλληλοι μη τεχνικών ειδικοτήτων κλάδων ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ, ακριβώς δηλαδή όπως γινόταν μέχρι την έκδοση του Ν.4412».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με πρόσχημα την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους, επιδιώκει να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και να επιφορτίσει τους ήδη λιγοστούς εργαζόμενους των δήμων με επιπλέον αρμοδιότητες, καθήκοντα και ευθύνες, ευθύνες μάλιστα που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ.

Δεν είναι δυνατό δήμος που δε διαθέτει προσωπικό με προσόντα που είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση δημοπρασιών,  να ορίζει υπαλλήλους από άλλες ειδικότητες, άσχετες με το αντικείμενο, ακόμη και αν αυτό γινόταν μέχρι τώρα – ΚΑΚΩΣ κατά την εκτίμησή μας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα έπρεπε να προτείνει:

  • Αυστηρή τήρηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του προσοντολογίου, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι σε επιτροπές, όταν οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι γνώσεις τους περιορίζονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα εργασίας.
  • Τη συμμετοχή αιρετών αντί για εργαζόμενους στη διενέργεια διαφόρων επιτροπών προμηθειών, προκειμένου τα διάφορα έγγραφα να υπογράφονται από τους έχοντες δικαίωμα για υπογραφή (και την ευθύνη των όσων υπογράφουν).
  • Σε διαφορετική περίπτωση, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μη συγκρότηση επιτροπών εντός των υπηρεσιών, με αντικείμενα που να αφορούν τις ίδιες τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος και γνώση των αντικειμένων (και των αναγκών) των προμηθειών.

Όπως φαίνεται, λύσεις υπάρχουν. Απλά ο κος πρόεδρος προσπαθεί να καταλογίσει και να μετατοπίσει ευθύνες για πιθανές απώλειες πόρων και αδυναμίες δημοπράτησης δημοτικών έργων.


πρΟΤΑση