15 Ιαν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: “Οι 3+1 αλλαγές στο Δημόσιο και τους Δημοσίους Υπαλλήλους”

Στην αποκομματικοποίηση του Κράτους, «εισάγοντας τον θεσμό των διοικητικών γραμματέων στα Υπουργεία», την κατάργηση των πελατειακών δικτύων των μετατάξεων και αποσπάσεων, «υλοποιώντας ένα νέο σύστημα ορθολογικής και αξιοκρατικής κατανομής του προσωπικού, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας», την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, «με όρους διαφάνειας και ουσιαστικής μετάβασης στην ψηφιακή εποχή», αναφέρθηκε, κυριότερα, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


1. Αξιολόγηση
«Η δεύτερη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αφορά το έτος 2017 και θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης του Δημοσίου. Θα είναι, επομένως, ηλεκτρονική και θα είναι αξιολόγηση όπως εμείς την εννοούμε και την έχουμε ήδη εφαρμόσει», σημειώνει η Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι, αυτή θα γίνει, «ούτε μέσω επιβολής ποινών και κυρώσεων, ούτε ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικού αυτοματισμού, όπως αυτός καλλιεργήθηκε αυταρχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Αλλά, μια διαρκής διαδικασία αυτοβελτίωσης του εργαζομένου και ενεργούς συμμετοχής του στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, η οποία καθίσταται “Διοίκηση μέσω Στόχων”, προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις δυναμικές μεταβολές της κοινωνίας».
«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε εμείς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και τα μηνύματα που πήραμε από την έναρξη της μεταρρύθμισης αυτής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά», ολοκληρώνει.

2. Κινητικότητα Ο.Τ.Α.
Η κα Γεροβασίλη αναφερόμενη στο νέο σύστημα κινητικότητας, κάνει λόγο για ένα «πρωτόγνωρο» και «πολυσύνθετο» εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι, για τη λειτουργία της κινητικότητας προηγήθηκε η κατάρτιση νέων οργανισμών στα Υπουργεία, η δημιουργία ψηφιακών οργανογραμμάτων, καθώς και περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, παρατηρώντας πως, αυτοί είναι οι λόγοι που δεν ανταποκρίθηκαν οι ΟΤΑ στον α’ κύκλο κινητικότητας.
«...Το ίδιο θα συμβεί και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόλις κι αυτοί προετοιμαστούν κατάλληλα. Για τον λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παρέχουμε από πλευράς Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τεχνική υποστήριξη σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζονται για την ένταξή τους στο σύστημα».

3. Ψηφιοποίηση Δημοσίου
Στην υλοποίηση έργων ψηφιακής υποδομής, ψηφιοποίησης δομών και λειτουργιών του Δημοσίου και σχεδίασης έργων διαλειτουργικότητας, «δηλαδή διασύνδεσης όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του Δημοσίου, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής», αναφέρθηκε η Υπουργός Δ.Α., αναφερόμενη στο μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του Δημοσίου.
«…Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι στο πεδίο αυτό η χώρα βρισκόταν πολλά βήματα μακριά από την μέση ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Με αυτό το δεδομένο, εκκινήσαμε την προσπάθεια από τις ψηφιακές υποδομές. Λειτουργήσαμε το G-Cloud (κυβερνονέφος), δηλαδή το ψηφιακό αποθετήριο του δημόσιου τομέα, ώστε να φιλοξενήσει όλες τις ψηφιακές εφαρμογές και λειτουργίες του κράτους, κατοχυρώνοντας την ασφάλεια των συστημάτων. Επίσης, μεταφέραμε στο κυβερνονέφος το πρόγραμμα «Διαύγεια» με στόχο τη λειτουργική του αναβάθμιση.
Ταυτόχρονα, ψηφιοποιούμε σειρά λειτουργιών του κράτους. Αναφέρθηκα πριν στην Κινητικότητα και τον ηλεκτρονικό τρόπο υλοποίησης μετατάξεων. Παράλληλα, ψηφιοποιούμε τη διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και δημοπρατούμε εντός του έτους το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) στο Δημόσιο, ώστε κάθε δημόσιος υπάλληλος να αποκτήσει τον προσωπικό του φάκελο, με ψηφιακά αποτυπωμένη την υπηρεσιακή του διαδρομή από την πρόσληψη μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Και βέβαια, έχουμε προετοιμάσει σειρά έργων για την αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και της εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά σάς αναφέρω τη μετάβαση στην επόμενη μέρα των ΚΕΠ, την απλούστευση διαδικασιών, την ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων, την εθνική πύλη για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και πολλά άλλα», αναλύει.

4. Τοποθέτηση διοικητικών & αναπληρωτών γραμματέων και τομεακών & ειδικών τομεακών γραμματέων
Για «ανοιχτές», «δημοκρατικές» και «αντικειμενικές», κάνει λόγο η κα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην τοποθέτηση διοικητικών & αναπληρωτών γραμματέων και τομεακών & ειδικών τομεακών γραμματέων, διερωτώμενη: «Έκαναν κάτι αντίστοιχο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Ποτέ. Τι έκαναν;».
«Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η επιλογή των νέων διοικητικών Γραμματέων των υπουργείων αποτελεί προϊόν επεξεργασίας των υποψηφιοτήτων από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων τρεις εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΕΚΔΔΑ, του Συνηγόρου του Πολίτη, ό,τι δηλαδή πιο θεσμικό σε επίπεδο διοίκησης», αιτιολογεί.